Help leerlingen hechten!
Het is uiterst belangrijk dat een jong kind zich op een veilige manier kan hechten aan de opvoeders, in de eerste plaats de ouders. Gebeurt dat niet, dan gaat het ten koste van het vertrouwen in zichzelf en in anderen. Het kan leiden tot levenslange psychische en sociale problemen.
Om allerlei redenen kan het hechtingsproces verstoord raken. Bijvoorbeeld als kind of ouders te maken krijgen met traumatische ervaringen of als een kind een chronische ziekte, handicap of stoornis heeft. De hechting kan dan worden verstoord door langdurige ziekenhuisopnames of doordat de ouders moeite hebben met de beperkingen van hun kind. We zien in zulke situaties dat het kind onveilig gehecht raakt, wat zich kan uiten in extreem aan de ouders hangen of juist in het vermijden van contact. Ditzelfde gedrag kan ook in de klas zichtbaar worden, in de omgang met de leerkracht en met medeleerlingen.
Onderzoek laat zien dat leerkrachten en andere begeleiders op school een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het herstel van een verstoorde hechting. Maar dat is niet altijd eenvoudig. Hoe krijg je greep op deze leerlingen? De training geeft inzicht in de processen die een rol spelen en in de interventies die mogelijk zijn. Door een hechtingssensitieve aanpak ontstaat een prettig en effectief leerklimaat.
Doelgroep
Schooldirectie, leerkrachten, intern begeleiders, klasse-assistenten, ambulant begeleiders, begeleiders in de buitenschoolse opvang, pedagogen en orthopedagogen.
Niveau
Hbo.
Resultaat
Na afloop weten de deelnemers hechtingsproblemen bij leerlingen te herkennen. Ze kunnen methoden inzetten om leerlingen op een effectieve manier te begeleiden.
Inhoud
De training begint met een theoretisch gedeelte over hechting en hechtingsproblemen. Er wordt ingegaan op thema’s als systeem en hechting, verschillende hechtingsstijlen, het herkennen van hechtingsproblemen in de klas, overlevingsstrategieën en triggers voor kinderen in de klas. Vervolgens gaan we kijken naar het tot stand brengen van een betere hechting: wat kun je hier als leerkracht of begeleider voor doen? Aan de hand van een concreet stappenplan, speciaal ontworpen voor het onderwijs, gaan we voorbeeldsituaties in kaart brengen. Als duidelijk is wat er speelt, oefenen we praktische interventies om het gedrag en de cognitieve ontwikkeling van leerlingen positief te beïnvloeden. De interventies zijn direct toepasbaar en de resultaten zijn meetbaar.
Duur
Een dag.
Locatie
De eigen school of in overleg.